U bent hier
De gemeente Bertem maakt een slipper

Op woensdag 29 januari 2025 gaat fase 2 van de rioleringswerken in Leefdaal van start.
Deze werken zullen de regio voor veel bewoners opnieuw in een periode van hinder en ongemak storten.
Hierover kon je al kort iets lezen op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/share/p/19zJTCPyG1/
De omleiding via de Molswegel, een route die duidelijk niet de beste keuze is, heeft al bij veel betrokkenen voor onbegrip en frustratie gezorgd.
De communicatie over deze veranderingen laat veel te wensen over en roept meer vragen op dan antwoorden.
Als N-VA stellen we ons dan ook ernstige vragen bij zowel de keuze van de omleidingsroute als de gebrekkige manier waarop de gemeente hierover informeerde.
Allereerst is er de manier waarop de informatie werd verspreid.
Op donderdag 23 januari, minder dan een week voor de start van de werken, werd de omleidingsinformatie bekendgemaakt via de digitale nieuwsbrief.
Dit is al een eerste misser, aangezien niet iedere inwoner op de hoogte is van deze nieuwsbrief en sommigen daar helemaal niet op geabonneerd zijn.
De dag erna, vrijdag 24 januari, werden er weliswaar brieven gebust, maar ook deze waren in te beperkte mate verspreid en vooral onduidelijk. Een simpel kaartje met de verschillende routes had al een wereld van verschil kunnen maken in de helderheid van de communicatie.
Op sociale media is al veel ongenoegen te lezen over de gekozen omleidingsroute. En terecht! Samen met de bewoners zitten wij met een aantal pertinente vragen!
Ten eerste, hoe garandeert de gemeente dat prioritaire voertuigen, zoals ambulances, geen hinder zullen ondervinden van de omleidingen? Kan de gemeente ervoor zorgen dat ziekenwagens en andere hulpdiensten vlot toegang blijven houden tot hulpbehoevenden, zelfs als de drukke Molswegel wordt overspoeld door doorgaand verkeer?
Ten tweede is de Molswegel zelf een belangrijke zorg. De Molswegel is een holle weg zo klein en smal dat je deze op geen enkele kaart terugvindt! Deze weg heeft volgens de biologische waarderingskaart betekent een 'biologisch zeer waardevolle' status.
De gemeente moet zich dan ook de vraag stellen of het extra verkeer door deze kwetsbare omgeving wel verantwoord is. Zijn de ecologische gevolgen van verhoogd verkeer en de impact op deze waardevolle weg wel voldoende onderzocht?
De Molswegel is duidelijk niet ontworpen om als drukke verkeersader te fungeren en het is dan ook belangrijk dat er grondig wordt nagegaan of dit de omgeving en het ecosysteem niet onherstelbaar schade toebrengt.
Verder moeten we ons ook zorgen maken over de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Vooral kinderen die dagelijks naar de school De Vlieger lopen, zijn nu extra kwetsbaar door de omleiding. Heeft de gemeente voldoende rekening gehouden met de risico’s die de verhoogde verkeersdrukte met zich meebrengt voor deze kwetsbare groep? Er is geen duidelijke informatie over hoe de veiligheid van deze kinderen gewaarborgd zal worden.
Daarnaast moeten we ons ook de vraag stellen of de gemeente de mogelijke gevolgen van de verhoogde verkeersdruk op de Molswegel in regenachtige omstandigheden heeft onderzocht.
De holle structuur van de weg kan gevoelig zijn voor schade door zwaar verkeer, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers en schade aan voertuigen. Wat is de impact van dit extra verkeer op de weg zelf, en wat wordt er gedaan om schade te voorkomen?
Tot slot is er de vraag of de gemeente wel degelijk een gedegen studie heeft uitgevoerd naar de verschillende alternatieven voor de omleidingsroute.
Waarom is net deze route gekozen als het ‘beste alternatief’, en kan de gemeente ons de studie tonen die deze keuze onderbouwt?
De betrokken bewoners hebben recht op duidelijkheid en de gemeente zou moeten kunnen aantonen dat er grondig is nagedacht over de gevolgen van deze keuze.
In plaats van blinde keuzes te maken en bewoners in het duister te laten tasten, zou de gemeente moeten zorgen voor duidelijke, tijdige en grondig onderzochte communicatie.
Het is hoog tijd dat er transparantie komt over de onderbouwing van de gemaakte beslissingen, zodat zowel bewoners als lokale politici weten dat er weloverwogen stappen zijn gezet in het belang van iedereen!